Студентська мовна конференція “Мовна політика і мовна ситуація в Україні”

Програма конференції

Уже стало традицією на Факультеті філології проводити Тиждень української писемності та мови “Як много важить слово”. Одним із заходів, передбачених у програмі святкувань, є студентська наукова конференція, присвячена проблемам мовної політики та мовної ситуації в Україні, яка 8 листопада 2017 року відбулася вже всьоме.

Мета заходу – зібрати зацікавлену, не байдужу до стану сучасної української мови студентську молодь, обговорити актуальні питання сучасної мовної ситуації в Україні, окреслити шляхи розв’язання окремих мовних проблем, подискутувати на ті теми мовної ситуації в Україні, які не мають однозначного вирішення.

З вітальним словом на початку конференції до учасників звернулися завідувач кафедри української мови, професор Ґрещук Василь Васильович та заступник декана Факультету філології, доцент Ольга Миколаївна Лазарович.

У конференції взяло участь більше 50 студентів різних підрозділів університету, зокрема Факультету філології, Фізико-технічного факультету, Факультету математики та інформатики, Факультету природничих наук, Факультету туризму, Факультету фізичного виховання, Факультету історії, політології та міжнародних відносин, Юридичного інституту та Інституту мистецтв. Робота конференції була організована в п’яти секціях, якими керували доценти кафедри української мови: І. О. Бабій, І. Ф. Джочка, Л. І. Пена, В. І. Пітель, В. М. Пітель, О. А. Семенюк, О. Д. Ципердюк.

У виступах було розглянуто широке коло питань: суржик як проблема сучасної української мови; молодіжний сленг як мовне явище в сучасній Україні; українська мова в мережі Інтернет; двомовність в Україні; стан української мови в різних сферах суспільного життя; мовна політика в сучасній українській державі тощо.

Усі присутні (організатори та гості заходу) відзначили високий рівень доповідей учасників конференції та цікавий виклад матеріалу.