Підсумкова нарада за результатами виробничої навчально-виховної педагогічної практики на Факультеті філології

22 травня 2024 року  на Факультеті філології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника відбулася підсумкова нарада за результатами виробничої навчально-виховної педагогічної практики студентів третього курсу спеціальностей 014. Середня освіта (Українська мова і література) та 035 Філологія (Українська мова та література) денної форми навчання, яку організувала кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри української мови, директорка навчально-наукового Інституту українознавства Ґрещук Валентина Василівна.

Практика тривала впродовж шести тижнів на базі ліцеїв м. Івано-Франківська та закладів загальної середньої освіти Івано-Франківської, Львівської, Закарпатської та інших областей.

На підсумковій нараді з вітальними словами до студентів звернулися факультетська керівниця практики  Валентина Ґрещук, декан Факультету філології, доктор філологічних наук, професор кафедри української літератури Голод Роман Богданович та заступниця декана, кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри слов’янських мов Лазарович Ольга Миколаївна.

Студенти, у свою чергу, відзвітували  про проведену роботу, розповіли про яскраві враження  від навчального процесу, проаналізували сильні та слабкі сторони, виявлені під час проведення уроків та позакласних заходів, поділилися креативним підходом та інтерактивними методами, які використовували на заняттях української мови та літератури, а також досвідом долання труднощів, що виникали під час практики. Майбутні вчителі підкреслили важливість командної роботи та взаємодії з наставниками, що сприяло їхньому зростанню. Практиканти унаочнили свої розповіді яскравими презентаціями, у яких представили перші педагогічні досягнення. Студенти з ентузіазмом розповідали про організацію навчальних і виховних занять, що є вказівкою на їхню готовність до подальшого професійного розвитку у вчительській кар’єрі.

Звітна нарада за результатами виробничої навчально-виховної педагогічної практики для студентів заочної форми навчання відбулася наступного дня, 23 травня, в онлайн-форматі. Із вітальним словом до практикантів звернулися керівниця практики Ґрещук Валентина Василівна  та фаховий методист, доктор філологічних наук, професор кафедри української мови Ґрещук Василь Васильович. Студенти у формі презентації звітували про проведені уроки та профорієнтаційну роботу з учнями 9-11 класів, про підготовку та організацію виховних та позакласних заходів, особливості комунікації з учнями й педагогами-наставниками тощо. Практиканти висловили щиру подяку за підтримку, слушні зауваження та поради методистам кафедри української мови, , педагогіки та освітнього менеджменту імені Богдана Ступарика, загальної психології.

Для студентів денної та заочної форм навчання виробнича навчально-виховна педагогічна практика була успішною, продуктивною та цікавою,  про що свідчать дописи, опубліковані студентами у соцмережах:

Навчальна практика додала впевненості кожному з нас у правильному виборі професії та власних здібностях, засвідчила необхідність постійного самовдосконалення в педагогічній сфері та розширення своєї ерудиції

 Надія Тернінчук, студентка групи УМЛсо-31

Багато позитивних емоцій та вражень ми отримали за час проходження практики. Ми набралися неоціненного досвіду, навчилися комунікувати з учнями, знаходити підхід до них, бути лідерами та авторитетами. Зрештою, навчилися бути вчителями.

Ангеліна Твердохліб, студентка групи Узсо-31

Бажаємо майбутнім учителям успіхів на педагогічній ниві та отримання задоволення від омріяного фаху!