Вітання з ювілеєм професора Василя Васильовича Грещука – 75-річчям від Дня народження!

З нагоди ювілею – 75-річчя від Дня народження та за значні здобутки й досягнення перед університетом: високопрофесійне 30-річне керування кафедрою української мови, щорічне перше місце в науковому рейтингу кафедри серед науково-педагогічних працівників, підготовку на кафедрі української мови аспірантів і докторантів (разом близько тридцяти), щорічне багаторазове представлення кафедри та університету на міжнародних і всеукраїнських наукових конференціях, розвиток співпраці з різними закладами вищої освіти України та зарубіжжя, активну участь у профорієнтаційних заходах кафедри й факультету колектив кафедри української мови вирішив пошанувати та привітати професора Ґрещука Василя Васильовича з ювілеєм на урочистому відкритому засіданні 26 червня 2024 року.

Кафедра української мови, якої керував Василя Васильович упродовж тридцяти років, і була створена ним. До її складу ввійшло найбільше його випускників – колишніх аспірантів і докторантів, а тепер штатних науково-педагогічних працівників. За його мудрими і твердими настановами та спрямуваннями всі члени кафедри вчасно й успішно захистили дисертаційні роботи, стали доцентами кафедри української мови і займаються власними науковими дослідженнями в напрямах «Українська мова в її структурно-системних та функціональних виявах», «Внутрішня форма слова та актуальні проблеми лінгвістики тексту», «Словотвір фемінітивів української мови в діахронному та синхронному аспектах», «Мовні і стильові особливості художньої творчості Василя Стефаника», «Діалектна лексика і фраземіка в українському художньому дискурсі», які так само були започатковані чи запропоновані колишнім завідувачем кафедри.

На відкритому засіданні кафедри виступили всі присутні викладачі, яким процесор Василь Ґрещук дав дорогу в життя, висловили щирі вітання й побажання з нагоди його ювілею, згадали про свої роки навчання в аспірантурі під керівництвом Василя Васильовича, про допомогу і підтримку, яку отримували від нього, про співпрацю з ним у різних ситуаціях наукової, навчальної та організаційної роботи; подякували йому за те, що стали під його мудрою опікою та орудою науково-педагогічними працівниками такої високопрофесійної установи – кафедри української мови Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

На засідання були запрошені й інші члени факультету філології, найближчі друзі і співпрацівники професора Василя Грещука, зокрема завідувач кафедри української літератури Степан Іванович Хороб, декан факультету філології Роман Богданович Голод та інші. Професор Степан Хороб розповів про найцікавіші та найприємніші моменти з їхньої спільної праці та життєвої дороги. У бесіді відтворив чимало спогадів про свої теплі, дружні, приязні зв’язки і відносини з Василем Васильовичем Ґрещуком та його сім’єю. Професор Роман Голод згадав про свої роки навчання і початки трудової діяльності, коли вже тоді мав змогу спілкувалися з професором Ґрещуком. На всі виступи членів кафедри та запрошених гостей Василь Васильович відповідав щирими подяками і спогадами про співпрацю з кожним науково-педагогічним працівником. Урочисте засідання відбулося в добросердечній та привітній товариській атмосфері.

Кафедра української мови зичить своєму наставникові та керівникові Ґрещуку Василю Васильовичу божої ласки, любові та благодаті ще на багато років життя!