МІЖНАРОДНА СПІВПРАЦЯ КАФЕДРИ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ

7 жовтня 2024 року відбулася відкрита онлайн-лекція «Мовне життя українців на тлі сучасних історичних потрясінь» доктора гуманітарних наук Павла Левчука – ад’юнкта відділу мовознавства Інституту славістики Польської академії наук. Науковий захід кафедра української мови організувала разом із кафедрою слов’янських мов за сприяння факультету філології ПНУ.
Під час зустрічі вчений презентував свою нову монографію «Багатомовність воєнних мігрантів з України в Польщі». Лектор розповів про перспективи української мови в Польщі, підкресливши, що вони залежать від представлення української мови в польській системі освіти. Це питання дуже важливе, оскільки зараз на теренах Польщі перебуває 200 тисяч українських дітей. П. Левчук також зазначив, що «бути українцем у Польщі стало модним».
Відповідаючи на питання завідувачки кафедри української мови Марії Петрівни Брус, лектор розповів про вивчення історії української мови в студіях польських науковців, про польські переклади праць відомих закордонних україністів, де розкрито правдиву історію української мови, наголосивши на важливості спільних українсько-польських досліджень.
Науковець також торкнувся цікавих і важливих питань про внутрішні та зовнішні маркери мови як національної ідентичности, закликавши слухачів: «Спробуйте написати власну мовну біографію, відповівши на питання, які мови та яку роль відігравали у вашому житті. Це покаже вашу ідентичність, допоможе змінити те, що не подобається вам у вашій мовній біографії».
Лекція надихнула провести подібний науковий захід і викладачів інших вищих навчальних заходів. Так, доцентка кафедри української мови Харківського національного університету ім. В. Н. Каразіна Софія Григорівна Бутко, яка приєдналася до лекції онлайн і зараз перебуває в Польщі як воєнна мігрантка, високо оцінила монографію Павла Левчука, де «представлено український погляд на світ», підкреслила делікатність автора під час спілкування з респондентами-мігрантами. С. Г. Бутко вважає, що зараз необхідно підтримати зросійщених українців, реукраїнізувати їх, і висловила бажання організувати зустріч із доктором наук П. Левчуком для своїх студентів.
У відкритій лекції взяли участь викладачі та студенти факультету філології, зокрема магістри. Кафедру української мови представляли завідувачка кафедри докторка філологічних наук Марія Петрівна Брус, доценти Іван Михайлович Думчак та Оксана Дмитрівна Ципердюк.