ВІДКРИТА ЛЕКЦІЯ ГУЦУЛЯК ТЕТЯНИ ЄВГЕНІВНИ

На запрошення кафедри української мови Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника для науково-педагогічних працівників і здобувачів освіти спеціальності 035 Філологія професорка Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Гуцуляк Тетяна Євгенівна провела гостьову онлайн-лекцію на тему «Дериваційні процеси української мови у взаємозв’язку з образно-метафоричним світосприйняттям носіїв мови» (28 травня 2024 року, о 17.00 год).

Гуцуляк Тетяна Євгенівна – доктор філологічних наук, доцент кафедри сучасної української мови Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. На кафедрі сучасної української мови вона викладає дисципліни «Основи мовознавчих досліджень», «Сучасна українська мова. Лексикологія», «Сучасна українська мова. Морфеміка і словотвір», «Науковий семінар з проблем викладання сучасної української мови» та ін. Тематику її наукових досліджень становить лексична і словотвірна семантика, дериватологія, когнітивна лінгвістика, етнолінгвістика, лексикографія, проблеми викладання української мови. Коло наукових інтересів мовознавиці привертає неабияку увагу і зацікавленість. Одним із актуальних об’єктів її досліджень є образні деривати, або похідні слова з образними значеннями, у зв’язку з яким вона розвиває різну проблематику у своїх наукових студіях: «Словотвірне значення «Подібності»: принципи встановлення і фіксування у словникових дефініціях» (2021), «Образні деривати як елемент відображення національної самобутності української мови в «Російсько-українському словнику» за ред. А. Кримського та С. Єфремова» (2021), «Творчі інтенції мовця як важливий чинник формування мотиваційної структури образних дериватів» (2022), «Образні деривати як джерело розвитку дієслівної синоніміки української мови» (2023), «Значення діалектної лексикографії для розкриття та опису асоціативно-словотвірного потенціалу іменникових основ» (2023).

У лекції взяли участь викладачі кафедри української мови Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника доценти Марія Брус, Ірина Джочка, Любов Пена, Оксана Ципердюк. Модераторкою зустрічі була завідувачка кафедри української мови Марія Петрівна Брус. Лекцію слухали здобувачі освіти Факультету філології вказаного закладу: магістри спеціальності 035 Філологія Ліля Василишин, Діана Гонца, Вікторія Калин, Тетяна Майструк та ін.; бакалаври спеціальностей 035 Філологія та 014 Середня освіта третього й четвертого курсів. Водночас зацікавленість до лекції виявили науковці з інших закладів вищої освіти України, зокрема Харкова – Олена Маленко, Запоріжжя – Оксана Меркулова, Львова – Ірина Процик. Опісля лекції професорці ставили різні запитання, на які вона давала ґрунтовні, виважені відповіді, і щиро дякували за насолоду від зустрічі, прочитаної лекції та бажали успіхів у науковій царині.

Колектив кафедри української мови Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника та здобувачі освіти, які прослухали лекцію, висловлюють безмежну вдячність Тетяні Євгенівні за згоду поділитися своїми лінгвістичними здобутками і за повагу до наукової та освітньої спільноти нашого Факультету філології.