Викладачі кафедри української мови взяли участь у IV Міжнародній науковій конференції «Українська мова і сфера сакрального»

10–11 жовтня 2019 року на базі Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича відбулася IV Міжнародна наукова конференція «Українська мова і сфера сакрального», яку організувала кафедра історії та культури української мови разом з Інститутом української мови НАН України. Конференція зібрала мовознавців не лише з різних міст України, але й Польщі, Чехії, США.

У роботі пленарного засідання взяли участь відомі українські (Наталія Пуряєва, Оксана Ніка, Альбіна Ковтун, Галина Лукаш, Світлана Богдан та ін.) та польські мовознавці (Ірена Митнік, Владислав Макарські, Тадеуш Лєвашкевіч, Генрик Дуда). На пленарному засіданні виступив і доктор філологічних наук, професор кафедри української мови ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника» Володимир Барчук із доповіддю «Десакралізація світоглядних концептів у сучасному суспільному мовленні», яка викликала зацікавлення в аудиторії.

Робота конференції продовжилася на секційних засіданнях «Українська мова та сфера сакрального: загальні проблеми», «Релігійна лексика в українській та інших слов’янських мовах», «Художня література як джерело оновлення релігійної лексики та фразеології», а також «Релігійний стиль української мови», де виступила кандидатка філологічних наук, доцентка  кафедри української мови ДВНЗ «Прикарпатський національний університету імені Василя Стефаника» Оксана Ципердюк із доповіддю «Епітет як стильова домінанта проповідей єпископа Григорія Хомишина». Заочною участю підтримали конференцію кандидатка філологічних наук, доцентка Марія Брус із доповіддю «Найменування Божої Матері в давньоукраїнському релігійному книгописанні», кандидатка філологічних наук, доцентка Ірина Джочка з доповіддю «Граматична омонімія часток і сполучників (на матеріалі тексту Книги Псалмів)» та кандидатка філологічних наук, доцентка Любов Пена з доповіддю «“Слова” Софрона Мудрого: риси мовостилю».

Викладачі кафедри також узяли участь у роботі Круглого столу на тему «Вивчення сакральних писемних пам’яток – одне з найважливіших завдань історії української мови», модераторами якого були Інна Царалунга, Наталія Пуряєва та Марія Скаб.