Доцент кафедри української мови взяла участь у Міжнародній науковій конференції

Доцент кафедри української мови Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Оксана Ципердюк узяла участь у V Міжнародній науковій конференції «Українська мова і сфера сакрального», яка відбулася 20–21 жовтня 2022 р. у Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича, та виступила з доповіддю «Повтор як стильова домінанта проповідей єпископа Григорія Хомишина».
Упродовж 2 днів напруженої дистанційної роботи на пленарних і секційних засіданнях учені вишів та академічних установ України, Польщі, Словаччини, Чеської Республіки та США обговорили широкий спектр проблем, пов’язаних із виникненням, становленням та сучасним функціонуванням релігійного стилю української літературної мови, її взаємодії з іншими священними мовами.
На засіданні Круглого столу вшановано пам’ять українських лінгвістів – дослідників проблем вияву сакрального в українській мові, які відійшли в кращі світи (В. Німчука, Н. Бабич, Г. Воронич, С. Перепелиці).
Учасники конференції прийняли ухвалу, підтвердивши «важливість порушуваної й обговорюваної проблематики, її виняткову злободенність в умовах жорстокої російсько-української війни, у якій хижий окупант має на меті знищити українську державу, її матеріальні та моральні цінності, святині та духовні орієнтири нації», а також зазначивши, що «заслуговує на схвалення урахування в богослужбовій діяльності ПЦУ та УГКЦ рекомендацій, спрямованих на підвищення рівня відповідності сакральних текстів нормам сучасної української літературної мови», «сьогодні на часі вироблення єдиного для всіх християнських церков в Україні тексту основних молитов українською мовою, окремих частин богослужб тощо», «українська редакція (варіант, ізвод) церковнослов’янської мови є важливим складником культурної спадщини українського народу і може бути використовувана в церквах за відповідної потреби (зокрема при відзначенні дня рівноапостольних Кирила і Мефодія, святого Володимира – хрестителя Руси, святої Ольги тощо)», «в умовах жорстокої російсько-української війни за існування української нації та Держави питання державної української мови та української церкви повинні бути в центрі пильної уваги державних та освітніх інституцій та органів місцевого самоврядування».