Професору Василеві Ґрещуку – 70

2 червня виповнилося 70 років з дня народження Василя Васильовича Ґрещука – доктора філологічних наук, професора, завідувача кафедри української мови Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника.

Народився ювіляр у мальовничому селі Старі Кривотули на Івано-Франківщині в сім’ї Ганни й Василя Ґрещуків.

Спочатку було навчання в Старокривотульській восьмирічці (1955–1963), а потім – в Отинійській середній школі (1963–1966 рр.).

1966 р. Василь Васильович стає студентом українського відділення філологічного факультету Івано-Франківського державного педагогічного інституту ім. В. Стефаника і починає розуміти, що саме філологія – його покликання.

Доля зводить третьокурсника з професором Львівського університету ім. І. Франка Іваном Коваликом, який тоді читав спецкурс зі словотвору для четвертокурсників Івано-Франківського інституту. В. Ґрещук за власним бажанням відвідує лекції професора, зустріч з яким виявилася знаковою в його житті. Іван Ковалик стане для Василя Васильовича не тільки науковим керівником, а й ідеалом Ученого та Людини.

Закінчивши 1970 р. з відзнакою інститут, В. Ґрещук їде працювати на Рівненщину (Дубровицький район, село Мочулище) у восьмирічну школу.

Не полишаючи мрії про наукову працю, 1971 р. Василь Васильович вступає до аспірантури Львівського університету ім. І. Франка. 1979 р. під керівництвом Івана Ковалика успішно захищає кандидатську дисертацію на тему «Словотвірна й лексико-семантична структура українських деад’єктивів на -ість, -ство, -ота, -ина, -изна».

1993 р. відбувається захист докторської дисертації, присвяченої актуальній лінґвістичній проблемі – «Типологія українського відприкметникового словотвору» (науковий консультант – професор А. Грищенко).

Загалом Василеві Ґрещуку належить понад 230 наукових публікацій. У сучасній лінґвістиці відомі його праці в галузі теоретичних питань дериватології та словотвору української мови, діалектології, лексикології, семасіології, історії української літературної мови, мови художньої літератури, лексикографії.

Учений розробив концепцію та принципи укладання інноваційного словника «Гуцульська діалектна лексика та фраземіка в українській художній мові», сформував спеціальну картотеку гуцульських діалектних слів та стійких словосполучень, засвідчених у мові текстів української художньої літератури ХІХ – початку ХХІ ст., на основі якої професор та його учні впродовж більше ніж десяти років створили цей словник у двох томах, який незабаром буде опубліковано.

Продовжуючи наукові традиції свого вчителя професора Івана Ковалика, Василь Васильович створив школу основоцентричної дериватології. Під керівництвом професора захистили дисертації 26 аспірантів та докторант.

Наприкінці 1996 року В. Ґрещук ініціює створення Інституту українознавства при Прикарпатському університеті ім. В. Стефаника. Як керівник цього структурного підрозділу, згруповує творчий колектив провідних учених гуманітарного й суспільного профілів задля розв’язання низки наукових проблем українознавства. Завдяки роботі інституту виходить щорічник «Українознавчі студії» та неперіодичний збірник «Українознавство: документи, матеріали, раритети»; підготовлено й опубліковано понад 50 монографічних досліджень.

Інститут українознавства співпрацює з науковими закладами інших країн. Професор В.Ґрещук успішно налагоджує міжнародні наукові зв’язки, беручи участь у наукових конференціях, які відбувалися в Україні, Польщі, Чехії, Німеччині, Білорусі, Росії.

Продовжуючи наукові пошуки в галузі дериватології та популяризуючи вчення про словотвір, Василь Васильович є співініціатором і співорганізатором наукових конференцій, присвячених ювілеям мовознавця І. Ковалика. 2001 р. створено Прикарпатський дериватологічний центр ім.  І. Ковалика, керівником якого став професор Василь Ґрещук.

За наукові роботи в ділянці українознавства вчений удостоєний премії ім. В. Стефаника (2000), нагороджений медаллю «За заслуги перед Прикарпаттям» (2012); за діяльність у галузі українознавства Наукове товариство ім. Т. Шевченка в Америці відзначило дослідника почесною грамотою імені президента НТШ Михайла Грушевського (2001). Указом Президента України ювілярові присвоєно почесне звання «Заслужений діяч науки і техніки України» (2014).

З 1992 р. В. Ґрещук очолює кафедру української мови Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника. Тут він пройшов усі щаблі професійного зростання: асистент, старший викладач, доцент, професор, завідувач кафедри. Студенти поважають професора В. Ґрещука як досвідченого викладача. Добре володіючи словом, він складні теорії пояснює доступно, уміє викликати бажання пізнавати мову.

Кандидат філологічних наук, доцент кафедри української мови Віра Пітель