Міжнародна наукова конференція «Діалекти в синхронії та діахронії: методи і прийоми пізнання»

20 квітня 2023 року професорка кафедри української мови Марія Іванівна Голянич узяла участь у Міжнародній науковій конференції «Діалекти в синхронії та діахронії: методи і прийоми пізнання».

Наукова зустріч була організована Національною академією наук, Інститутом української мови під керівництвом директора Інституту української мови НАН України Павла Гриценка. Учасники конференції обговорили актуальні аспекти новітніх досліджень у галузі діалектології, зокрема нові методи та прийоми фіксації й опрацювання говіркового матеріалу,  аналізу окремих лінгвістичних явищ. Конференція тривала два дні.

Цінним є те, що національним досвідом у проведенні наукових розвідок із діалектології поділилися представники польської, чеської, хорватської, македонської лінгвістичних шкіл.
Конференція мала широку проблематику, зокрема з’ясування сутності діалектних явищ; використання нових  методів і прийомів для їх виявлення та аналізу; динаміка діалектів; існування діалектів у сучасних реаліях та в умовах глобалізації.

Марія Голянич виголосила доповідь на тему «Засоби реалізації прагматичних компонентів значень у діалектному дискурсі», у якій органічно поєднала науковий стиль з елементами діалектного ословлення дійсності жителями гуцульського села (тюдівським дискурсом). Таке перемикання мовного коду неабияк сподобалося провідним діалектологам слов’янського лінгвопростору.

Павло Юхимович представив Марію Голянич поважній аудиторії як авторку двотомника «Мовний портрет села Тюдів» і подякував їй за подвижницьку працю.