“ПОСЛУЖИ Ж, МОЯ ТИ ЗБРОЄ, МОЛОДІЙ ІЩЕ СИЛІ!…”

В Івано-Франківській обласній філармонії імені Іри Маланюк 11 березня  2024 року відбулося художньо-поетичне дійство за участю творчих колективів та виконавців Навчально-наукового інституту мистецтв Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. Захід присвячений 210-тій річниці від дня народження українського поета, прозаїка, мислителя, живописця, гравера, етнографа, громадського діяча, національного героя і символа України, нашого славного Кобзаря Тараса Шевченка. Режисер-постановник заходу – заслужена працівниця культури України, доцентка Надія Грицан.

Молоді актори відобразили різні періоди Шевченкового життя, зокрема панщину, заслання й волю. Їхні виступи нагадали про важливість підтримки культурних цінностей та історичної пам’яті в часи війни, коли національний дух і єдність мають особливе значення. Ця подія показала, що навіть у найскладніші моменти мистецтво може стати могутнім інструментом об’єднання та висловлення духовних цінностей українського народу.

Художньо-поетичне дійство, яке створено спеціально до ювілею великого Кобзаря, привернуло увагу широкого загалу до його творчості та цінності спадщини для сучасної української культури. Глядачі, заслухавшись та замилувавшись виступами, були в захопленні від емоційної сили звучання творів Шевченка й виразності їхнього виконання. Всі відчули глибокий зв’язок між минулим і сучасністю, віддзеркалення національної гідності та патріотизму в кожному вірші й музичному творі. Ця подія підкреслила значення збереження та розвитку української культури й мови як головних аспектів національної самосвідомості та ідентичності.

У ювілейному заході взяли участь викладачі кафедри української мови та студенти Факультету філології. Щиро вдячні всім виконавцям і колективам  за високопрофесійну підготовку й реалізацію творчого проєкту.