«ЩО ГОВОРЯТЬ ПРО НАС НАШІ ДІАЛЕКТИ». ОНЛАЙН-ЛЕКЦІЯ ДОЦЕНТКИ ОКСАНИ СУХОВІЙ

9 квітня 2024 року в рамках проєкту «У пошуках ідентичності» кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри української мови та прикладної лінгвістики Навчально-наукового інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка Суховій Оксана Олександрівна провела онлайн-лекцію на тему «Що говорять про нас наші діалекти». Цей захід об’єднав мовознавців із багатьох регіонів України, викладачів і здобувачів вищої освіти з різних навчальних закладів. У ньому взяли участь і доцентки кафедри української мови факультету філології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Марія Брус, Ірина Джочка, Любов Пена, Оксана Ципердюк.

На лекції мовознавиця разом із авдиторією намагалася відповісти на питання:

  • Чому лексика діалектів значно багатша за лексику літературної мови?
  • Як уся історія української мови «консервується» в діалектах?
  • Чому говори південних і східних областей наймолодші?
  • Які найтиповіші риси кожного з наріч?
  • Як упізнати земляка за його мовленням?
  • Які дієслова «видадуть» ваше походження?
  • Як під час війни діалект допомагає шифрувати повідомлення, аби їх не зрозумів ворог?

Лекторка наголосила, що мова належить до чинників, які творять нас як особистість, формують своєрідну «візитівку» кожної людини. З раннього дитинства ми чуємо та вбираємо в себе мову від батьків, від найближчого оточення. Зазвичай це не літературна мова, а діалектна, регіональна. У цьому сенсі вона є не лише засобом спілкування, а й певним ідентифікатором особистості, родини, роду, зрештою – малого чи великого етносу. Тому не потрібно цуратися діалектного мовлення.

Філологічне «вухо» здатне визначити регіон, із якого походить людина, за інтонаціями, наголосом, окремими звуками, закінченнями слів і навіть сполучниками.

На лекції було продемонстровано численні словники, у яких українські лексикографи зібрали й описали багату діалектну лексику тих чи тих регіонів України.

Проведена лекція викликала низку запитань, а також пропозицій щодо необхідності вивчення та збереження діалектів української мови, які фіксують її лексичне багатство та розмаїття, є скарбницею історичних форм і джерелом збагачення сучасної літературної мови.

Наступна онлайн-лекція в межах проєкту «У пошуках ідентичності» запланована на 16 квітня 2024 року.