Майстерність студентів-філологів на практичному занятті зі стилістики і культури української мови

28 травня у стінах Прикарпатського університету імені В. Стефаника студенти-філологи 4 курсу презентували своє вміння володіти словом. У рамках навчальної дисципліни «Стилістика та культура української мови», яку викладає доцент Ґрещук В. В., філологи мали можливість проявити майстерність усного мовлення на одному із контрольних видів роботи, передбачених програмою.

Студенти обирали один із стилів і реалізували його по-своєму. Таким чином, упродовж двох пар ми мали змогу спостерігати справжнє театральне дійство: від полілогу сварливих ґаздинь на коломийському базарі та інтерпретації казки «Ріпка» на сучасний лад до передвиборної кампанії президента України та зустрічі з письменницею. Дівчата сформували шість груп і у кожній до контрольної роботи поставилися з креативом. Жодна з груп не репрезентувала тільки один стиль. Дівчата у сценці «Коломийський базар» використали їх аж три, а одна з груп представила чотири окремі «дії» з усіма сімома стилями.

Отож, нашій увазі було запропоновано такі драматичні мініатюри, здебільшого, комедійного характеру: «Казка «Ріпка» на сучасний лад», «Коломийський базар», «Весільна агенція «Кохання-зітхання»», «Передвиборна кампанія президента України», «Зустріч з письменницею» та «Драма на чотири дії». Остання охоплювала сценки із закарпатського ринку: розмову колоритної продавчині зі священником, покупцем та листування матері і доньки.

Кожна група проявила себе вдало не тільки з філологічного боку, а й з акторського, довівши вкотре, що українська філологія Прикарпатського університету – це арт-філологія.