КОЛЕКТИВНА ПРАЦЯ «ВАСИЛЬ СТЕФАНИК: ІНТЕРПРЕТАЦІЇ» (Івано-Франківськ – Варшава, 2023 р.)

Учені Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника опублікували колективну монографію «Василь Стефаник: інтерпретації» (2023р.), яка разом із книгою «Василь Стефаник: наближення» (2017р.) підготовлені в рамках спільного наукового проєкту, започаткованого між кафедрою україністики Варшавського університету та кафедрою української літератури Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. Ці дослідження присвячені вшануванню пам’яті патрона нашого закладу вищої освіти і продовжили низку видань, приурочених 150-річчю від дня народження геніального письменника-новеліста.

Монографія «Василь Стефаник: інтерпретації» пронизана ідеєю всебічної інтерпретації життя і творчості письменника. У ній виділено шість розділів, до яких увійшли наукові праці, що мають чітко виражене спрямування, конкретну концепцію, а в сукупності творять єдину цілісну стефаникознавчу студію. Структурування праці здійснено відповідно до її загальної концепції, до різноманіття проблематики, розглянутої як у розділах загалом, так і в підрозділах. Кожна частина дослідження стала окремою викінченою науковою розвідкою, що додала новий штрих до інтерпретування життя і творчості Василя Стефаника. 

У колективній праці нове потрактування отримали важливі проблеми сучасного стефаникознавства: культурно-історичні контексти життя і творчості новеліста, його своєрідний «діалог» із постатями різних поколінь, дискурси літературознавчих і мовознавчих інтерпретацій його творів, зокрема їх рецепції та іншомовного прочитання. Це вможливлює нове бачення й вивчення спадщини класика українського національного письменства, застосування новітніх методик і методологій у з’ясуванні особливостей художнього мислення новеліста.

Книга «Василь Стефаник: інтерпретації» підготовлена за редакцією доктора філологічних наук, завідувача кафедри української літератури Хороба Степана Івановича. Її зміст наповнили дослідження українських та зарубіжних учених. Мовознавчу частину в ній представили праці науковців-стефаникознавців Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника: «Ліроепічні мотиви в художньому дискурсі Василя Стефаника» (Віталій Кононенко), «Мовна особистість Василя Стефаника: світ крізь призму життя і творчості» (Володимир Барчук), «Проспективний характер ключового слова у художньому тексті Василя Стефаника» (Марія Голянич), «Епітетна характеристика персонажів у новелах Василя Стефаника» (Василь Ґрещук, Валентина Ґрещук), «Втілення літературних і діалектних особливостей фемінітивотворення у новелах Василя Стефаника» (Марія Брус), «Частки в ідіостилі Василя Стефаника: семантико-прагматичний аспект» (Ірина Джочка), «Словник мови художніх творів Василя Стефаника. Прийменник “З”» (Микола Лесюк).