Творча зустріч зі здобувачами загальної середньої освіти у ліцеї №22 Івано-Франківської міської ради

У Всесвітній день поезії, відбулася зустріч кандидатки філологічних наук, доцентки кафедри української мови, директорки навчально-наукового Інституту українознавства Ґрещук Валентини Василівни із учнями 8-А  класу ліцею №22 Івано-Франківської міської ради. Валентина Василівна ознайомила восьмикласників зі збіркою “Ми зустрінемось там, де не буде війни…” та розповіла, що спонукало її до щоденного написання поезій – з кінця лютого 2022 року аж до сьогодні. Авторка збірки поділилася, як вона за допомогою поетичного слова передає трагедію нашої країни від початку повномасштабної війни, зображує страшні події, які відбувалися і відбуваються зараз, описує героїчну звитягу воїнів-оборонців, змальовує неймовірну любов до рідного краю та природи, до рідного слова, до мови, яка є  найважливішим чинником національної самобутності, самоідентифікації та самозбереження. У кожній поезії збірки прочитується віра та сподівання на краще майбутнє:

“Зберу всі вірші я в один букет
і подарую збірку Україні,
я змалювала, моя рідна, твій портрет
і фарби добирала жовті й сині!

Тобі всі вірші я кладу до ніг,
вклоняюсь низько-низько, до самого долу,
ти все зробила, щоб народ твій переміг,
після війни зустрінемося знову!

Учні охоче слухали про воїна-односельчанина Валентини Василівни – Романа Червака, якому вона присвятила одну із своїх поезій, та портрет якого зображений на обкладинці збірки, про презентацію збірки, яка відбулася 20 вересня 2022 року в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І.Франка та творчу зустріч 6 жовтня 2022 року із прихильниками творчості Валентини Василівни у читальному залі Івано-Франківської МЦБС, де був запрошений скрипаль Павло Волощук, якому присвячена одна із поезій Валентини Василівни. Усі присутні мали гарну нагоду не лише насолодитися поезіями з уст самої авторки, а й переглянути відеоролики із поетичними текстами та презентацію, у якій висвітлені основні моменти зі створення збірки. Валентина Василівна наголошувала на силі поетичного слова та охоче запрошувала здобувачів загальної середньої освіти вступати до Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, зокрема на Факультет філології.

До зустрічі долучилися провідні фахівчині навчально-наукового Інституту українознавства, які продекламували поезії Валентини Василівни: Кузишин Олександра зачитала вірш “Намалюй мені сонце у мирному синьому небі”, а Рибчак Соломія вірш “Як тобі там, сину України?”. Щемливо продекламувала поезію і учениця Катерина Гупан “А ми найкращі в світі українці”. 

Ліцеїсти щиро привітали Валентину Василівну із Всесвітнім днем поезії та з великим задоволенням зафіксували моменти зустрічі у світлинах. Учні та вчителі подякували Валентині Василівні за візит, прочитання поезій та висловили свої сподівання на нові зустрічі.