Студенти групи УМЛф-32 провели відкрите факультативне заняття «Українські народні обряди як одне з найдорожчих національних надбань»

Студенти Факультету філології старанно і сумлінно продовжують готуватися до педагогічної практики. Цього разу під керівництвом кандидата філологічних наук, доцента кафедри української мови Ґрещук Валентини Василівни у рамках проекту під гаслом «Готуємося до практики» відбувся ще один захід. На практичному занятті з «Методики викладання української мови у школі» 10.12.18 студентами групи УМЛф-32 було змодельовано факультативне заняття, тема якого: «Українські народні обряди як одне з найдорожчих національних надбань», орієнтоване для учнів шостого класу.

Студенти групи УМЛф-32 змогли відчути себе учнями і методистами водночас. Почесну роль вчителя виконувала Бренич Софія, яка майстерно довела свою професійність.

Під час факультативного заняття учні ознайомилися з різними святами зимового циклу, зосередивши свою увагу на таких як свято Миколая, Різдво та Маланки. Учитель досягнув мети факультативу найрізноманітнішими видами роботи. Софія Бренич доречно використала кросворд, у якому було зашифроване словосполучення Святий вечір. Цікавою виявилася й інсценізація Святого вечора, у якій колоритні костюми ґазди і ґаздині увиразнили святкове дійство. Принагідно учні з’ясували правопис проблемних для написання слів: свято, різдвяний, Святвечір, а також значення невідомих слів та приказок, пригадали, що таке орфограма та спробували відшукати її у деяких словах.

Учителеві вдалося заохотити учнів цінувати та примножувати українські традиції. За допомогою методів бесіди, розповіді, ілюстрації, систематизації, синтезу, абстрагування та узагальнення вчитель зумів створити дружню та позитивну атмосферу, яка панувала впродовж усього заняття. Важливе місце мав і коротенький відеоролик про святкування Маланки у Чернівецькій області – землі, якій властива унікальна культура та особливі традиції зимових святкувань. Учні мали змогу поринути в різдвяну атмосферу та побачити, як проходить це дійство.

На завершення свої методичні рекомендації висловили гості, які побували на уроці, а саме: завідувач кафедри – доктор філологічних наук, професор Ґрещук Василь Васильович, який похвалив студентів за креативність і побажав успіхів під час проходження практики. Учитель української мови та літератури Української гімназії №1, заступник директора з науково-методичної роботи, Заслужений вчитель України – Грицишин Марія Іванівна поділилася своїм досвідом та дала цінні настанови студентам. Методист міського департаменту освіти – Куца Ольга Олегівна порадила студентам поводитися впевнено та побажала успіхів у нових починаннях. Поділилися своїм досвідом роботи викладач коледжу електронних приладів Івано-Франківського національного університету нафти і газу – Боднар Наталія Володимирівна та лаборант кафедри української мови Бабенко Наталія Вікторівна. На відкритому заході були присутні й студенти-магістри зі спеціальності «Польська мова і література» – Мисюга Леся та Федоришин Марія, яких теж вразила святкова атмосфера такого дійства.

Для студентів групи УМЛф-32 – цей захід є цінним досвідом.

Щиро дякуємо організаторам цього проекту, які створили справжню методичну майстерню, де студенти змогли почерпнути щось нове та відшліфувати свої знання!