Участь у семінарі “Воєнна тематика в поезії та інших жанрах мистецтва”

7 березня 2024 року відбувся навчально-методичний семінар заступників із навчально-виховної роботи, кураторів 1-х курсів, аспірантів, магістрантів усіх навчальних підрозділів університету на тему «Воєнна тематика в поезії та інших жанрах мистецтва», який організувала навчально-виробнича лабораторія виховної та психолого-педагогічної роботи Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. Модераторами заходу були: завідувачка навчально-виробничої лабораторії виховної та психолого-педагогічної роботи, кандидатка психологічних наук, доцентка Л.М.Романкова та керівниця семінару, методистка вищої категорії, кандидатка психологічних наук, доцентка З.В.Юрченко.

На семінарі із доповіддю “Ми зустрінемось там, де не буде війни” – поетична зброя у боротьбі з ворогом” виступила кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри української мови, директорка навчально-наукового Інституту українознавства Ґрещук Валентина Василівна, яка окреслила основні аспекти воєнної тематики у своїй поетичній збірці “Ми зустрінемось  там, де не буде війни…” Валентина Василівна розповідала про те, як з перших днів війни почала писати поезії, про вихід у світ своєї збірки та конкретизувала, чиє фото розміщено на обкладинці збірки. Якраз сьогодні пройшло два роки з того моменту, коли авторка написала свою першу поезію “Чого мовчиш, “невмивана росіє”, яка відкриває збірку “Ми зустрінемось там, де не буде війни”. Цю та інші поезії Валентина Василівна щемливо продекламувала на вчорашньому семінарі. Доповідь Валентини Ґрещук вдало доповнювала презентація, у якій було висвітлено основні моменти під час роботи над збіркою і уже самої презентації збірки, зокрема: хто першими отримали збірку, слова підтримки та коментарі від шанувальників творчості, розповідь про воїна-односельчанина Валентини Василівни – Романа Червака, якому авторка присвятила одну із своїх поезій, та портрет якого зображений на обкладинці збірки. Присутні мали можливість послухати про урочисту презентацію збірки, яка відбулася 20 вересня 2022 року в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І.Франка, та творчу зустріч 6 жовтня 2022 року із прихильниками її творчості у читальному залі Івано-Франківської МЦБС, де був запрошений скрипаль Павло Волощук, якому присвячена одна із поезій Валентини Ґрещук. Усі мали тоді гарну нагоду насолодитися і поетичним словом, і грою скрипки. Цікавим моментом був перегляд відеороликів із поетичними текстами авторки, а також відеоролик про створення ілюстрацій до поезій збірки художницею Наталією Майзнер, зокрема портрета воїна Михайла Діанова.

Валентина Василівна наголошувала на силі поетичного слова, боротьбу на мовному фронті та про те, що збірка є своєрідним навчально-методичним матеріалом, оскільки свої поезії Валентина Василівна як ілюстративний матеріал використала у короткому словнику термінів “Стилістика української мови”, який нещодавно уклала. Студенти також активно використовують поезії під час створення відеороликів до Міжнародного дня рідної мови, дня Збройних сил України, профорієнтаційних заходів тощо.

До семінару долучилися студенти Факультету філології: магістрантка Факультету філології, групи УМЛф-11м Бойко Оксана зачитала поезію “Зберу всі вірші я в один букет”.   До заходу приєдналися і провідні фахівчині навчально-наукового Інституту українознавства, які продекламували поезії Валентини Василівни: Кузишин Олександра зачитала вірш “Намалюй мені сонце у мирному синьому небі”, а Рибчак Соломія вірш “Як тобі там, сину України?”

Валентина Василівна наголосила, що продовжує писати поетичні тексти та надіється, що незабаром вони увійдуть до нової збірки.

Керівниця семінару, методистка вищої категорії, кандидатка психологічних наук, доцентка Зоя Володимирівна та усі присутні висловили подяку Валентині Василівні за участь у семінарі, чуттєве прочитання поезій зі збірки, побажали творчого натхнення та спонукали до подальшого написання поезій.